G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
 
 
SLIKARSTVO
G R A F I K A
SKULPTURA 
O  S  T  A  L I
M  E  D  I  J  I
 
 
P R E S S   2 0 2 0
 
IZLOŽBENI PROGRAM U 2020. GODINI
GALERIJA
SAVREMENE
LIKOVNE
UMETNOSTI
NIŠ
REZULTATI KONKURSA
GALERIJE SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI NIŠ
ZA IZLAGANjE U 2021. GODINI
Galerija savremene likovne umetnosti Niš u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, poštujući mere i preporuke u cilju sprečavanja širenja Covid-19, Likovnu koloniju „Sićevo 2020“ organizuje preko online platfome. Tako će prvi put nakon skoro šest decenija okupljanja umetnika u Sićevu svake godine od 1-10. septembra, usled vanrednih okolnosti kolonija biti održana u virtuelnom okruženju.

Odlukom Saveta manifestacije, čiji je predsednik Miodrag Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji sedmoro učesnika: Nikola Džafo iz Novog Sada, Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Milovan Panić iz Pančeva, Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša. Imajući u vidu neprocenjiv značaj zajedničkog rada, stvaranja i razmene iskustava tokom kolonije, ali i specifične trenutne uslove koji dozvoljavaju isključivo online interakciju, umetnici će virtuelnim turama kroz Sićevo i okolinu biti u prilici da se upoznaju i svako na svoj način doživi makar deo atmosfere, prirode, nadaleko čuvene klisure... Zahvaljujući digitalnoj platformi, u poslednje vreme sve prisutnijem načinu povezivanja i uspostavljanja komunikacije, pored rada u ateljeu biće u prilici da kroz zajedničke razgovore razmotre uticaj pandemije na umetnost,stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija  u aktuelnim uslovima.

Moderatori diskusija biće kustosi GSLU, a publika će biti u prilici da ih prati putem facebook stranice ustanove

Likovna kolonija „Sićevo“ je nastarija kolonija na Balkanu. Osnovala je poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, koja je zahvaljujući sopstvenom entuzijazmu i nesebičnom zalaganju 1905. godine uspela da okupi u Sićevu, selu nadomak Niša, kolege uz Slovenije i Hrvatske sa kojima je studirala u Minhenu - Jakopiča, Grohara, Meštrovića, Vesela, Vučetića i formirala Prvu jugoslovensku umetničku koloniju. Ideja o okupljanju umetnika svake godine bila je neodrživa zbog ratova koji su usledili, ekonomske krize i siromaštva.

Šest decenija kasnije, 1964.godine na inicijativu likovnih umetnika i kulturnih radnika Niša obnovljena je Likovna kolonija „Sićevo“, a organizacija manifestacije međunarodnog karaktera  od 1970. poverena je  Galeriji savremene likovne umetnosti Niš. 

U radu kolonije do sada je učestvovalo 511- oro umetnika iz zemlje i inostranstva i zahvaljujući visokim kriterijumima i brižljivim odabirima saziva, fond Galerije SLU bogatiji je za 942 dela.

Svake godine u Paviljonu u Tvrđavi priređuje se izložba radova nastalih tokom boravka umetnika u Sićevu. Izložba dela ovogodišnjeg saziva planirana je za novembar, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Likovnu koloniju „Sićevo 2020“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš Vas poziva da posetite aktuelne izložbe u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi, fotografišete eksponat koji Vam se najviše dopada, objavite na svom Instagram nalogu sa #fotkaizgalerije, zapratite i označite naš nalog @galerijaslunis i postanete učesnici akcije ''Fotka iz Galerije''. Ukoliko želite, možete objaviti više fotografija.

Zahvaljujući saradnji sa izdavačkom kućom "Laguna" knjige i kompanijom Swisslion Takovo, obezbedili smo nagrade za autore pet fotografija sa najviše lajkova, o čemu ćemo Vas obavestiti direktnom porukom preko Instagrama. Imena i fotografije pobednika biće objavljeni na sajtu Galerije, Facebook i Instagram profilu Galerije SLU Niš.

Fotografije možete slati od 10. oktobra do 10. decembra. O datumu dodele nagrada ćemo Vas naknadno obavestiti.

Vaša Galerija SLU Niš
Pozivamo Vas da posetite izložbu slika „NITI IGRE“ - Sanje Madžarević od 3 - 18. novembra, Paviljon u Tvrđavi svakog dana osim ponedeljka od 12-17 sati. Kustos izložbe je Radmila Kostić, muzejski savetnik.

Sanja Madžarević  svoj likovni govor kreira  kroz svež, inovativan koncept u kome na osoben način ispoljava kritičan stav prema aktuelnom društvenom trenutku.

Tokom stvaralačkog procesa prevazilazi uobičajeni diskurs koristeći motive životinja kojima daje prikrivene ljudske atribute (poput DŽordža Orvela), dok floralni motivi imaju određenu značenjsku ulogu, formirajući složenu, neočekivanu scenografiju zalazeći u područje preispitivanja našeg stvarnog okruženja. Ispod prizora naizgled naivne i bezazlene dečje igre kriju se kompleksne alegorije naše svakodnevice, kao kritika savremenog društva. Simbolika nevinosti igre u celini suprostavlja se sa realnošću i sve prisutnijom okrutnosti sveta koji nas okružuje. Motivi bodlji aludiraju na moguće probleme sa kojima se čovek susreće tokom svog života, ukazujući, pre svega, na političke nepravde u kojima snaga pojedinca i upravljačka moć izlaze u prvi plan. Uspostavljajući satiričan način komunikacije apeluje na težak položaj običnog čoveka i njegovog okruženja: njegovu izloaciju, apatiju, beznađe, inertnost, dok istovremeno dolazi do procesa jačanja raznih društvenih mehanizma moći. Razvijajući  kompleksnu priču Sanja Madžarević otvara teška, dramatična pitanja straha, patnje i izdržljivosti ne samo u sadašnjem vremenu, već i u prošlom i budućem, kao svojevrsnu opomenu čovečanstvu. Nastojanjem da identifikuje i kritički preispita poziciju čoveka u današnjem svetu, umetnica različitim značenjskim nivoima upozorava na orvelovsko društvo kontrole i nadzora postavljajući univerzalna  pitanja smisla svega postojećeg. Sopstveno razočaranje društvom i međuljudskim odnosima  artikuliše kroz prividnu konstrukciju vedrog prizora, sa dozom skrivenog sarkazma i oporosti krećući se na relaciji između života i umetnosti. Postižući harmoniju i sklad svih likovnih elemenata: sigurnim linijama, svetlim, sočnim bojama, uravnoteženom kompozicijom i naizgled bajkovitom tematikom na iskren i ubedljiv  način  upozorava na zablude i kontroverze  današnjeg društva naslućujući distropijsku viziju budućnosti.             
     
Sanja Madžarević je rođena 1991. godine  u Čačku. Završila fakultet likovne umetnosti  2015. godine u Beogradu u klasi prof. Anđelke Bojović. Član je ULUS-a od 2016. godine. Bila je stipendista Fonda za mlade talente „Dositeja“ 2014/15. godine a potom stipendista Fonda za izuzetno nadarene učenike i studente. Do sada je priredila 8 samostalnih izložbi u Mladenovcu, Čačku, Beogradu, Pirotu, Novom Sadu i Smederevskoj Palanci.
Od četvrtka 12. novembra od 18 sati likovna publika će biti u prilici da poseti izložbu NIŠKI SALON 12/2. Izložbu čine radovi dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora: Danijele Purešević iz Beograda i Miodraga Anđelkovića iz Niša.

Izložba NIŠKI SALON je kao godišnja izložbena manifestacija uvrštena u program rada Galerije savremene likovne umetnosti 2016. godine sa namerom da pospeši kreativnu saradnju, mobilnost i komunikativnost između umetnika, kritičara i ustanove. Ovogodišnji Salon je peti po redu.

Po propozicijama izložbe svaki od dva selektora samostalno određuje koncept svog autorskog projekta tako da izložba takođe pruža mogućnost dijaloga, poređenja i sučeljavanja kritičarske misli selektora kroz pojedinačne odgovore  umetnika.

Selektori ovogodišnjeg Salona su: Danijela Purešević (istoričar umetnosti; selektor i umetnički direktor više izložbenih manifestacija u Srbiji; autor brojnih tekstova kataloga izložbi, od 1990. likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS) za koju je uradila više od 2000 priloga iz oblasti vizuelnih umetnosti; dobitnica nagrade „Ranko Radović“ 2010. godine (zajedno sa arh Dankom Selinkićem) i nagrade Lazar Trifunović“ 2015. godine za kritičko promišljanje savremene umetnosti; Član je ULUPUDS-a i AICA) i Miodrag Anđelković  (magistar grafike; realizovao dvadesetak samostalnih izložbi; dobitnik više nagrada i priznanja za slikarstvo i grafiku; dugi niz godina objavljivao članke iz domena likovne kritike u dnevnom listu „Narodne novine“ Niš; autor brojnih tekstova publikovanih u katalozima).

Dinijela Purešević kaže: „Kao fokus za promišljanje aktuelnih tendencija u ovdašnjoj vizuelnoj umetnosti opredelila sam se za geološki pojam  - antropocen, i odabrala radove šestoro autora koji na različite načine ilustruju status čoveka i njegovu interakciju sa okruženjem u savremenom trenutku. U radovima obuhvaćenim ovim izborom umetnici ispituju: tačku oslonca savremenog čoveka u epohi vremenskog ubrzanja (Zdravko Joksimović), međuodnos čoveka i prirode kroz stvarni i virtuelni prostor (grupa diSTRUKTURA), bave se arheologijom geološkog sloja kog definiše beton (Ivan Petrović), patologijom odnosa pojedinca i vlastodršca (Bojan Radojčić), pitanjem granica i ograđivanja individualnog prostora (Nikola Marković) i sudbinom čovečanstva koje je doseglo do obale mitološke reke Stiks (Jelena Šalinić Terzić).“

Miodrag Anđelković se opredelio za umetnike širokog generacijskog raspona i različitih stilskih odredeljenja kojima je zajedničko poverenje u slikarstvo i sliku kao tradicionalni medij. U njegovoj selekciji su: Zdravko Vajagić, Stanko Zečević, Aleksandar Cvetković, Milan Tucović, Bratislav Bašić i Milica Lilić. Njihovi likovni izrazi pripadaju različitim vidovima figurativnog i asocijativnog slikarstva.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada Niškog salona 12/2 o kojoj će odluživati posebno imenovan, tročlani žiri.

Izložba će trajati do 12. decembra. Kustos izložbe je Milica Todorović.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš